Vigtig info før man køber pindsvin.

Værd at vide om pindsvin.
Ting som er gode at vide ang. afrikanske dværgpindsvin. :) Nu har jeg endelig fået taget mig sammen til at starte med at få skrevet lidt omkring det at have pindsvin og hvad det kræver og info omkring foder osv.
Hvilket pindsvin skal man vælge. Hvis man er førstegangs ejer af et pindsvin, er det bedste at købe en unge, da de er så langt lettere at arbejde med, end en voksen som måske er blevet forsømt og derfor ik længere er tam i samme stil som en unge der er nysgerig og åben for nye indtryk. Dermed ik sagt at man ik kan få en super dejlig pind fordi man køber en voksen.. man skal bare ik starte ud med at købe en sådan en, da det hurtigt bliver for stor en mundfuld, pga manglede erfaring og håndtering.
Alder på et pindsvin. De fleste pindsin bliver mellem 4-6 år, dog må man ik forvente de blir meget ældre en 4 år.
Håndtering Mange spørger hvor længe skal man have sit pindsvin oppe hver dag.. tjaaaa hvis det er en voksen du har købt dig.. og den ik er tam… så vil jeg sige hver dag.. og gerne 30 min til 1 time som minimum. Er det en unge.. kan man slet ik lade være med at tage dem op. Hehe.. men et pindsvin man har haft fra unge og er tam… sker der altså ik noget ved at springe en dag over i ny og næ.. og hvor lang tid du skal ha den oppe.. er op til dig selv og din pind. Nogen gange kan pinden hygge med under en hel film.. andre gange har den krudt i rumpen og vil hellere ned og løbe lidt på gulvet eller i løbegård. Hvis man vælger at lade sit pindsvin løbe rundt på gulvet hvilket de vil elske dig for.. så husk at være opmærksom på om der er fodkoldt og tjek dit pindsvin efter endt leg.. om den har fået viklet ting om benene. Dette kan blive skæbnesvangeret for dem.. da de har utroligt tynde ben.. og ryger blodforsyningen er der en stor chance for at benet ryger. Pindsvin stikker… pudsigt ik ;) men som udgangspunkt stritter de kun med piggene når de er sure, morgensure, bange, eller utrykke. Mange gange når du tager et pindsvin op, vil de brumme og stritte med piggene.. men hvis du blot holder den hånd vandret nede ved bunden af buret helt henne hvor dens hoved burde være og holder hånden stille.. så vil du ovleve at 80 % af pindsvinene er nysgerige og vil titte frem for at snuse til din hånd.. når den først har snuset og godkendt dig… kan du stille og roligt rykke hånden hen til siden af pindsvinet og møve 2-3 fingre ind under maven og løfte den op til dig. Hvorimod hvis du bare stikker lappen ned og kæler den over ryggen.. vil du opleve at den ruller sig sammen fordi den tror det er et angreb. Altid vise dit pindsvin din hånd inden du begynder at nusse med den. Altid lade den snuse til dig.. og så vil du opleve det skønne ved at have en sådan skøn lille pind. :) personlighed.. meget… du finder hurtigt ud af at de har en ret stor personlighed.. hehe.. nogen er morgen sure.. andre springer nærmest op på din arm når de vågner.. nogen drøner rundt og har ik tid til nusseri.. andre elsker at slappe af og hygge til tv.. nogen pindsvin elsker at kravle ind i dit hår og lægge sig til ro bag din nakke.. andre vil hellere på opdagelse bag sofapuderne..
BUR
bur… så stort som muligt. ;) skal man vel sige. Hehe. Men som MINIMUM syntes jeg det skal være 1 m. gange 50 cm gerne størrere.. men anbefaler man vælger et 120x60cm de sidste 20 cm fylder ikke meget i et hjem.. men betyder MEGET for en lille pind. De behøver ik så meget i højden.. da de jo ik er de store klatredyr og heller ikk i sig selv er ret høje. hjulet som SKAL være på minimum 28 cm i diameter og er et must for et pindsvin.
Den er ret aktiv i sit hjul.. nogen har sat triptæller på hjulet for på den måde at kunne se om deres pindsvin pludselig bliver mindre aktiv..og derved måske kan komme sygdom i forekøbet.
SYGDOM… øv. Pindsvin kan som mange andre dyr godt blive syge.. de er gode til at skjule hvis de har ondt… og derfor vigitgt at du registrere hvordan dit pindsvin opfører sig i hverdagen så du kan se forskellen hvis der pludselig er noget anderledes.. der er ik så mange dygtige dyrelæger med erfaring inden for pindsvin.. derfor er det en god ide at finde en dyrelæge allerede inden du anskaffer dig en pind.. grøn afføring er et typisk tegn på sygdom.. søg dyrelæge.
De tåler ikke træk.. og hvis du oplever din pind begynder at smånyse.. risikere du at den reder sig en lungebetændelse..
En anden ting der er godt at være opmærksom på.. er hvis den taber pigge.. et typisk tegn på mider.. som er en alm “sygdom” hos dem.. behandles let med stronghold som er på resept.. dyrelæge dan fra frihedens dyreklinik i hvidovre er absolut den dygtigste dyrelæge til pindsvin på sjælland. VINTERHI
Vinterhi… NEJ TAK det er et dyr fra afrika.. og de går ikke i hi.. de er aktive året rundt.. fra solnedgang til solopgang.. hvis du pludselig bemærker at din pind sover mere.. spiser mindre.. ikk bruger hjulet.. så kan det skyldes at den er ved at forsøge at gå i hi… OG DET VIL VI IKKE HAVE.. da dens organger så lukker ned… og den ganske simpelt hen dør… så oplever du en lidt stiv gang og mindre aktivitet.. så mærk den på maven.. om den er kold.. er den det.. så er det bare om at få den vamet op igen.. hvis man opdager det i tide.. kan man tit afhjælpe det ved at lægge den på ens brystkasse og en dyne over.. så går der en times tid.. og så liver den op igen.. fornemmer man at ens pind har det for koldt eller er man bange for om man kan holde temp. … så køb enten en varmemåtte eller en keramisk varmelampe.. ikke en af dem med rødt lys.. temp som de trives godt i.. er mellem 22-og 27 grader.
Legesyge.. yep.. pindsvin kan godt lide at have bolde, tuneller, små stofposer med foreks. Baldrian i.. ting de kan kravle op på.. og under.. en simpel tolietrulle kan være til stor glæde for en pind.. blot lige klip den op hele vejen igennem så den ik sidder fast i den. ;) mange Pindsvin har også glæde af intiligens legetøj.. som bolde der skal rulles for at der kommer lækkerrier ud.. eller ting hvor de skal åbne en låge for at finde noget guf..
Sandbad… JUBIIIII pindsvin ELSKER sandbad.. chinchillasand.. De bliver superivrige. Så meget at de nogen gange slet ik når op i sandbadet før de begynder at kaste sig ned på siden. :) et syn for guder. Super underholdning. Man skal dog vide at hvis har sandbad stående fast i buret vil de tisse og prutte i det.. og så får de tør hud, og det vil vi jo ik have.. så tilbyd sandbad nogle gange om ugen, det vil de elske.. og de renser jo faktisk deres pigge når de tager sandbad. :) soveplads. Soveposer, træhuse, broer, plastbøtter på hoved.. et stykke flesetæppe. Mulighederne er mange.. hvis man blot sørger for at give sin pind nogle valgmuligheder.. dvs. feks. 2 forskelige slags huler.. så vælger den selv hvad den bedst kan lide. Og de HAR en helt klar mening om hvad de kan li og ik kan li. :D ting de IKKE kan tåle… kik i dokumenter. Har lavet en list over ting de ikke kan tåle og ting de kan tåle.. den skulle gerne ligge i dokumenter.
 
Jubii endlig... med hjem.
Når man får sin lille pind med hjem skal man huske et par ting.
1 opdrættere har som regl ik meget mere end 5 uger til rigtig at arbejde med dem herhjemme, og i denne periode indgår også en gang quilling. (pig skifte) så man må ik tro man får et super tamt dyr med hjem der følger en.. for det gør man ik..
Når man får en lille ny baby med hjem skal man være klar over at arbejdet nu ligger hos jer.. og at det er en baby pind som er bange, pga nye lyde lugte omgivelser OG helt alene... det er en stor mundfuld for sådan en lille en.. oveni passer det tit med at de går i quil omkring 7-9 ugers perioden og mange er ømme, så tit viser de sig ik fra deres bedste side. Tilid er noget man skal gøre sig fortjent til hos pindsvin. Så tålmodighed.. Men de er supernysige og ret tillidsfulde.. så med lidt tid og tålmodighed.. er de nogle skønne kæledyr/hobbydyr.
FODER-- Kattetørfoder
De spiser som grundfoder tørfoder.. (kattemad) prøv så vidt muligt at ramme 35% protien og max 12% fedt. De er insekt spisende dyr… og har derfor behov for at få insekter ind i mellem. Gerne 3-4 gange om ugen.. det kan være alt fra.. melorme til kakkelakker eller rosenbillelaver og grashoppere. gerne varieret. dog skal man kun fodre med købeinsekter og ik dem fra haven.. da disse kan være fyldt med gift og parasitter og det vil vi ikke have vores pinde får veellll.. ;) Du kan sagtens bruge 3 forskellige slags foder.. gør de fleste faktisk.. så har du et grundfoder.. foreks. Optima nova light Den er godt fedtfattig.. og så tilføjer du et produkt at høj kvalitet foreks. aplaws m. kylling eller and. DE SPISER IKKE FISK. og regner ud alt efter hvor mange procent du bruger af hver.. og dividere ud. Og så skal du helst ramme omkring de 35% protien og max 12-15 % fedt.. når i kikker på hvad foderet indeholder.. så prøv at kikke efter det med meget kylling i.. % og uden korn.. de kan ikke optage korn.. så er spildfoder. er din pind for tynd, kan du tilføje noget babyfoder til katte med kylling.. og omvendt.. er den for tyk.. så giv den lidt mere light foder med mindre fedt.. og lidt mindre af det fede.. :) gennemsnitsvægt for et pindsvin svinger mellem 300-600 gram.. vælger du at du vil have et kuld unger på din pind… skal du være obs på at gøre dette i alderen 6-11 mrd. Det er det vindue der anbefales at få parret sin pind første gang.. når en pind har rundet 1 år.. stiger risikoen for at noget går galt.. som indre blødninger, dødfødte unger. Osv.
Forskel i temperamt ?
Naaaaa der er ik nogen forskel i temperament om det er en pige eller en dreng.. nogen mener at albinoer har tendens til at være agresive.. min erfaring viser mig at albinoer er de mest blide og kontaktsøgende. Så vil våge og påstå det er en skrøne hvad pindsvin angår i alt fald. bunddække i buret.. INGEN SPÅNER spåner gir splinter.. og igen.. de har seriøst små tynde ben.. og kan få fatale konsekvenser.. brug hellere.. carefresh, boxo, xxl bøgefliss., hemp, eller fleesetæpper. Af disse må jeg nok indrømme at jeg har mine egne faroritter.. har prøvet med hemp.. men puuuuhhhh syntes godt nok det sviner.. og hænger fast i alt.. fleese syntes jeg skal skiftes for tit for ik at lugte.. men flot ser det ud.. nok lettere når man kun har en enkelt eller 2 ;) og ikk 18 som jeg. Xxl bøgefliss funger fint hos mig.. og hos de renlige pindsvin holder det ret længe i buret. :) må dog sige jeg også er blevet glad for boxo.. en billigere udgave af carefresh.. det virker dejligt blødt.. og lunt.. og de kan rigtig putte sig og lave huler i det. Dette kan holde i ca. 1 mrd.. før det skal skfites.. tager dog klatter en gang om ugen og et par gange om ugen fjerner jeg klatter i ”kattebakken” hjulet vasker jeg efter behov.. hos nogen er det et must at vaske HVER dag.. suuuk.. andre sviner ik hjulet helt så meget.. og her vasker jeg dem blot 2-3 gange om ugen. Der er garenteret 100 ting jeg har glemt at nævne.. men så håber jeg i smider en pb om spørgsmået.. eller spørger på siden.. så skal jeg prøve at besvare så godt jeg kan… og også få det skrevet ind her.
Håber i har nydt min lille fortælling.. om mine erfaringer fra mit eget lille hyggeavl. I er altid velkommende til at spørge om råd.
Og husk jeg sælger stort set alt udstyr som du kan have brug for på min Web-shop.
LYL-hedgehog.